אצלי בבית, כילדה ועד היום, הסימנים היו עיקר סעודת החג. אמי תמיד הכינה כל סימן וסימן, בלי לדלג על אף אחד מהם, ובסבב קבוע כל אחד מיושבי השולחן היה מברך בקול וכולם היו עונים אמן בכוונה.
אני יודעת שבהרבה בתים מסתפקים ברימון, תפוח בדבש ותמרים. אני יודעת שזה הרבה התעסקות ואין זמן וכוח, אבל מבטיחה שזה שווה את זה. גם להוסיף תפילות ביום חשוב כזה, גם אווירה של חג וחוויות ילדות בלתי נשכחות, וגם שולחן חגיגי ושונה לגמרי מסעודת שבת או חג רגילה. ובונוס - המתכונים האלה כל כך טעימים, שתרצו להכין אותם כל השנה (אבל אל תעשו את זה! תשמרו על המאכלים האלה מיוחדים לחג. מניסיון).
אז קודם כל, בואו נעבור על הסימנים ה’פשוטים’. אלה שאפשר להכין בקלות ונאכלים אצל חלקנו גם בסתם שבת.
- תפוח בדבש - תחתכו תפוחים, הניחו צלוחיות של דבש לאורך השולחן. סה טו.
- תמרים - ממליצה לבדוק לפני החג, ולסדר על צלחת חצאי תמרים בדוקים. בזמן הסעודה פשוט לוקחים ואוכלים.
- רימון - הכי כיף פשוט לאכול את הגרעינים ככה, בלי לחפש איך לעשות מהם סלט מיוחד. לפרק לפני החג ולשמור בקופסא במקרר.
- סלק - כל סלט סלק שאתם מכינים בשגרה (אפשר גם סלק חי מגורד, או קרפצ’יו סלק מסלק מבושל).
- גזר - כנ”ל. סלט מגזר מגורד, פרוסות או איך שאתם אוהבים.
- דגים - בנוסף לראש של דג, “שנפרה ונרבה כדגים”. אין צורך במתכון מיוחד, הדג שתכננתם להכין לסעודת החג עושה את העבודה.
חוץ מאלה יש גם כרתי, רוביא וקרא, ויש הנוהגים להכין את הסלק מסלק עלים (סלקא).
כרתי - הכרתי הוא למעשה כְּרֵישָׁה. קונים אותה אצל הירקנים ובתקופה הזו די קל למצוא.
קציצות כרישה מדהימות
מרכיבים:
- 3 גבעולי כרישה
- ביצה
- 2 כפות שמן זית
- 6 כפות פירורי לחם או קמח
- מלח דק
- פלפל שחור
- שמן לטיגון
אופן הכנה:
- שוטפים היטב את הכרישה ובודקים מחרקים וחבריהם. קוצצים לעיגולים דקים.
- מוסיפים ביצה, שמן זית, פירורי לחם, מלח ופלפל. מערבבים עד לקבלת עיסת קציצות.
- מחממים שמן במחבת וכשהוא חם מכדררים קציצות פחוסות עם ידיים רטובות מעט, ומעבירים למחבת.
- מטגנים משני הצדדים עד להזהבה יפה, מוציאים לרשת או לניר סופג, וממש נזהרים לא לסיים הכל לפני הסעודה.
רוביא - רוביא היא זן של שעועית (לפעמים נקראת גם לוביה)
סלט רוביא
מרכיבים:
- 2 כוסות שעועית רוביא
- שמן זית
- שום
- מלח
- לימון
- פטרוזיליה
אופן הכנה:
- בוררים ושוטפים את הרוביא, מבשלים אותה עד שהיא רכה ומוכנה לאכילה (אבל לא רכה מדי - שלא יצא סלט עיסתי, אלא פרֶשִי).
- מחכים שמעט יתקרר, ומתבלים בקצת שמן זית, מלח לפי הטעם, שום טרי כתוש, לימון ופטרוזיליה.
- בראש השנה יש הנוהגים לא לאכול לימון ומאכלים חריפים, אז אפשר להשמיט. הסלט יהיה עדיין טעים מאוד.
סלקא - קציצות עלי סלק הן כל כך טעימות, שבאמת תרצו להכין אותן כל השנה. המרכיבים ואופן ההכנה כמעט זהים לקציצות הכרישה.
קציצות סלקא
מרכיבים:
- חבילת עלי סלק
- ביצה
- 6 כפות פירורי לחם או קמח
- 2 כפות שמן זית
- מלח
- פלפל שחור
- שמן לטיגון
אופן הכנה:
- שוטפים היטב את עלי הסלק, כולל החלק הלבן, וקוצצים דק (אין צורך לקצוץ דק מדי).
- מעבירים לקערה ומוסיפים ביצה, פירורי לחם, שמן זית ומלח פלפל. מערבבים עד לקבלת עיסה של קציצות.
- מחממים מחבת עם שמן לא עמוק. כשהשמן חם מעבירים אליו קצת מתערובת הקציצות עם 2 כפות או בידיים מעט רטובות. הצורה לא אמורה לצאת מושלם וזה כל היופי.
- מטגנים מ 2- הצדדים עד להזהבה יפה ומעבירים לרשת או לנייר סופג.
קרא - הקרא הוא סוג של קישוא ממשפחת הדלועים. אין לו כמעט טעם ואין הרבה מה לעשות איתו. אפשר לבשל אותו במים עד לריכוך, ולתבל לפי הטעם - אפשר לקחת אותו גם למתוק וגם למלוח. ואם תמצאו מתכון ממש טוב עבורו אשמח לשמוע :).
תגובות (3)
חותכים לקוביות 2*2 ס״מ ממיסים קצת סוכר בסיר וכשהוא מקורמל ומתוק – לא מר! מוסיפים מים ומבשלים עד לריכוך הקרא. טעים במיוחד!
תודה!
בדיוק כאלו מתכונים חיפשתי, פשוט ולעניין!! תודה!